Gör någonting!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra någonting, och om flera tillsammans försöker göra en del, så kan resultatet i slutändan bli stort. Helheten är större än delarna brukar det heta, och det är allt som oftast helt sant. Det är typiskt tonårstänkande att, ”om jag inte kan rädda hela världen tänker jag inte göra någonting”. Allt eller inget, vilket ju är helt galet.

Vad har då det här med heminredning att göra? Inte mycket. Inte mycket alls faktiskt. Men så handlar det här inlägget heller inte om inredning, möbler, gardiner och liknande, utan om att hjälpa andra som har större problem än dålig inredning. Faktiskt så pass stora problem att de inte har någon inredning alls – hemlösa.

Hemlöshet.

Alla kan drabbas.

Alla kan drabbas
Hemlöshet är någonting som kan drabba alla, och den bild många av oss har av hemlösa är inte sann. Frälsningsarmén arbetar mycket med hemlösa, och vet vad de talar om. De skriver om sitt arbete mot hemlöshet att det enligt Socialstyrelsen 2011 fanns 34,000 hemlösa i Sverige. Av dessa var 4,500 akut hemlösa, vilket är vad de flesta tror att hemlöshet handlar om. De har ingen stans alls att ta vägen, och olika missbruksproblem är vanliga. Men den största gruppen hemlösa. Det är personer, ofta familjer, som har någon form av reglerat boende förenat med många villkor, och här är missbruk inte alls speciellt vanligt.

Frälsningsarméns arbete för hemlösa inbegriper bland annat akutboenden och stödboenden, och varje år tillhandahålls över 140,000 dygn av boende där. Frälsningsarmén har härbärgen, som i princip är platser där hemlösa kan sova under natten, som kombineras med akutboende så att den hemlösa kan veta säkert att hen har en plats att sova på när det blir kväll igen.

Men det är inte bara boenden som Frälsningsarmén tillhandahåller, utan även presentkort, matkassar, kläder och sådana saker, totalt runt 50,000 per år. Mat för dagen och kläder som värmer är någonting som ju sorgligt nog inte är en självklarhet för många – inte ens för alla som har ett eget boende.

Bra löner = låga löner
Vad jag själv försöker göra är att själv skänka pengar, och ett skäl till att jag gillar Frälsis är att de löner som deras heltidsanställda har är låga. Ingen av Frälsningsarméns anställda kan ha valt jobbet för att göra karriär och tjäna pengar. Frälsningsarméns högste chef i Sverige har en månadslön på lite drygt 400,000 kronor. Inte dåligt betalt, men jämfört med andra välgörenhetsorganisationer är det betydligt lägre, och knappast en orealistisk drömlön. Det är därför jag väljer att stödja Frälsningsarmén – de känns som riktiga idealister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *